Nyheder

08. Oktober 2024

En anderledes fejring af NATO 75 år

Major John Hansen, NATO AWACS, har sammen med 15 internationale kolleger markeret 75-året for NATO med en 800 km lang cykeltur fra Brunssum i Nederlandene til Oberammergau i Tyskland.
Tekst: Sara Ravnmark, kommunikationskonsulent

Major John Hansen, Branch Head Quality Assurance, Logistics Wing, NATO AWACS i Geilenkirchen, Tyskland fortæller om sin tur med NATO 75 Cycle Challenge.

 

Hvorfor valgte du at cykle med på turen?

 

Mine medarbejdere mente, jeg skulle melde mig. De ved godt, at jeg cykler 30 km i alt til og fra arbejde flere gange om ugen, så de syntes, det var en god ide. Jeg kan jo ikke skuffe dem, så jeg meldte mig til, begyndte at træne op og fandt hurtigt ud af, at 800 km alligevel er langt på cykel.

 

Hvordan var holdånden på cykelholdet?

 

Man lærer jo hurtigt hinanden at kende, når man har en fælles fysisk udfordring. Hvordan man hver især reagerer og interagerer. Alle har hårde tidspunkter indimellem, og der var vi gode til at bakke hinanden op og sikre, at alle kom igennem og undgik skader. Deltagerne kom fra mange forskellige lande og baggrunde, men i bund er vi jo alle soldater, som har fået uddannelse og erfaringer, og vi er vant til forhindringer. Der kan man sagtens mærke, at ’det her klarer vi også’. Og så møder man jo folk, som arbejder i NATO-regi med noget helt andet end en selv. Det giver nogle gode snakke over aftensmaden. Over morgenmaden var det anderledes, her var der rimelig stille.

 

Hvad var den største udfordring?

 

Det er ikke som i Tour de France, hvor cykelrytterne drøner afsted på veje, som er spærret af for anden trafik. Det er udfordrende at cykle igennem byer som gruppe og skulle køre både tættere og stærkere end normalt og samtidig skulle styre uden om trafik, bump, kantsten og affaldsspande, som er sat ud til tømning. Ingen af os er jo professionelle cykelryttere. Man bliver mere træt i arme og hoved end i benene af at skulle køre så koncentreret og holde på bremserne i 8-10 timer om dagen.

 

Hvordan reagerede de lokale undervejs?

 

Mange dyttede venligt eller stak en tommel ud ad vinduet til os. De lokale har kunnet læse på ryggen af os, hvad det var for en tur, vi var på, og mange spurgte også ind, hvis vi for eksempel havde stop på en cafe. Så jeg tror, vi fik bredt budskabet ud i de små lokalsamfund.

 

Så det var de mange regnvejrspunkteringer værd?

 

Helt sikkert. Efter at have cyklet sidste etape i gennem skønne og bjergrige Østrig fik vi en fin afslutning i Oberammergau, hvor NATO-skolen tog i mod og grillede burgere til os, som blev samlet i regnen på ægte cykelryttermanér. Det har været en god mulighed for at markere NATO’s jubilæum og mange års godt samarbejde på en anderledes måde. Samtidig støttede vi veteranerne i Brunssum med en indsamling, hvor byen så fordoblede det beløb, vi samlede ind.

 

Om NATO 75 Cycle Challenge

 

  • En 830 km lang cykeltur fra JFC Brunssum i Nederlandene via Koblenz, Ramstein, Pforzheim, Ulm og Sonthofen til NATO School i Oberammergau i Tyskland.
  • 16 deltagere fra Belgien, Canada, Danmark, Frankrig, Italien, Nederlandene, Polen, Storbritannien, Tyskland, USA.
  • Formålet er blandt andet at markere NATO’s 75-års jubilæum, knytte bånd mellem NATO’s organisationer og Allierede samt at profilere NATO i nationale, lokale og militære medier i Tyskland, Holland og Belgien.
  • Cykelturen er en officiel NATO-begivenhed og regnes for tjeneste.