En tradition man holder fast i
Tekst: Morten Fredslund, journalist
Et 52 m2 stort Dannebrogsflag, 400-500 fakler, 158 vinduer med 314 levende lys, Den Store Tappenstreg og ikke mindst et spektakulært, historiebeskrivende 3D lysshow på kasernefacaden var ingredienser, der skønsmæssigt trak omkring 10.000 tilskuere indenfor hegnet på Haderslev Kaserne til årets lysfest.
Siden juni sidste år har major Henning Dons og hans fem medarbejdere i Garnisonsstøtteelementet, GSE, på Haderslev Kaserne lagt en ordentlig portion vitaminer i aftens arrangement. Alene Lysfest-befalingen, der detaljeret beskriver hvem, der gør hvad, hvornår i løbet af de små to timer lysfesten på kasernen står på, fylder ni tætskrevne sider. Listen med de 185 inviterede VIP-gæster fylder syv, og tæller blandt andre flere udenlandske ambassadører, ni borgmestre og et større antal højtrangerende officerer fra ind- og udland. Heriblandt forsvarschefen, general Bjørn Bisserup, der var aftenens hovedtaler.
Haderslev Kaserne har i 68 år markeret befrielsen den 4. maj med en lysfest på kasernen. Og siden 2015 har man haft et særligt samarbejde med Haderslev Kommune, der har resulteret i en lang række forskellige arrangementer op til og under befrielsesdagen den 4. maj. I 2015 blev Lysfesten også tilføjet et spektakulært lysshow på kasernens facade, hvilket i runde tal har fordoblet tilskuertallet. Men ifølge Henning Dons er det ikke kun på grund af lysshowet, at byens borgere valfarter til kasernen hvert år den 4. maj.
– Man skal forstå, at Haderslev Garnison er en sønderjysk garnison med de traditioner, der hører til landsdelen. Hernede er alt vedrørende krigene meget traditionsbundne. Og krigen har decideret forgået inde i byen, hvor nogle blev slået ihjel. Man skal derfor se garnisonens markering som en pakke, der indledes den 9. april, fejres med frihedsbudskabet under Lysfesten, mens der den 5. maj er mindegudstjeneste med tid til refleksion, siger Henning Dons.
Som en konsekvens af det seneste forsvarsforlig, der genopliver Slesvigske Fodregiment og etablerer en let infanteribataljon på Haderslev Kaserne, har han nok at se til, da såvel opgaveporteføljen som bemandingen af hans GSE vil blive forøget betragteligt. Alligevel ser han det som en naturlig pligt for Forsvaret og for garnisonen, at han finder tid, stiller mandskab og ressourcer til rådighed ved 16 ceremonier om året, når faldne fra krigene i regionen skal mindes.
– Det sætter jeg stor pris stor på at vedligeholde. For det første er det garnisonens profilering udadtil. For det andet vedligeholder vi det bogernære samarbejde, da der altid er mange udefra, der deltager. Ceremonierne har betydning for den sønderjyske befolkning, og de bløde værdier, der nu også er indskrevet i forligsteksten, skal man bestemt ikke underkende. Det vil være en stor fejl at tage dem ud af Forsvarets værdigrundlag, siger Henning Dons og tilføjer:
– Men det tror jeg heller ikke sker, selv om vi kigger mange år frem. De mange værnepligtige, der vil komme herned, når den lette infanteribataljon bliver en realitet, vil få en dannelsesrejse, når de bliver orienteret om de traditioner, der har så stor betydning hernede. Og de vil også selv komme til at deltage og overtage opgaver i blandt andet Den Store Tappenstreg. Så jeg mener bestemt, at det fortsat vil være en relevant opgave for Forsvaret at holde fast i traditionerne, så man minder de unge om, hvad besættelsen har haft af omkostninger for vores demokrati.
Lysfesten og Den Store Tappenstreg involverede 75 soldater som støttepersonel og cirka 130 soldater fra kasernen, Fighter Wing Skrydstrup, Hjemmeværnet og personel fra Beredskabsstyrelsen samt Slesvigske Musikkorps, der slog takten an.