En særlig dag på Hærens Officersskole
Tekst: Kim Vibe Michelsen, journalist
I dag indviede Hærens Officersskole en ny billedvæg for faldne efter 1940 samt et nyt studieområde med bataljemalerier fra krigen i Afghanistan. Tanken bag det sidste er, at skolens udsmykning skal favne hele Hærens historie, og at kadetterne skal kunne spejle sig i både fortidige og nutidige helte.
– Lige nu dominerer malerier og minder fra de slesvigske krige og Anden Verdenskrig på Hærens Officersskole. De skal selvfølgelig bevares, men de afspejler jo ikke på nogen måde Hærens nyere krigshistorie, som vi i uddannelsen af kadetterne har behov for at præsentere den. Så ved siden af de gamle helte og slag finder vi nu plads til de nutidige og mere genkendelige forbilleder og kampe indledningsvis fra Afghanistan, siger oberst Nicolas Teodors Veicherts, der er chef for Hærens Officersskole.
Dagen begyndte med en kransenedlæggelse for de faldne i Hærens Officersskoles mindehal. Derefter fik pårørende til de tre danske officerer, der faldt i Afghanistan samt en række indbudte chefer fra Afghanistan lejlighed til at se den nye billedvæg, der rummer portrætfotos af samtlige faldne linjeofficerer siden 1940.
Navn på nyt hold afsløret
I den forbindelse har Hærens Officersskole også udgivet et nyt mindehæfte, som giver en kort gennemgang af hver enkelt falden officers meritter og ikke mindst beskriver det sidste skæbnesvangre øjeblik. Bogen hedder ‘Mindehallen på Hærens Officersskole’.
Under præsentationen af billedvæg og mindehæfte løftede generalmajor Kenneth Pedersen, der er fungerende chef for hærkommandoen, også sløret for et nyt tiltag.
Kaptajn Christian Damholt, der faldt i Afghanistan i 2008 på Hold fem, vil næste år få navngivet en klasse på Hærens Officersskole efter sig. Christian Damholt var CIMIC-officer og blev dræbt i tjenesten af en selvmordsbomber under en patrulje i Gereshk by.
Bataljemalerier og nye navne på klasselokaler
Fremover vil den sydlige buegang på første etage af Frederiksberg Slot være tilegnet krigen i Afghanistan. Dagens andet punkt var fernisering af de bataljemalerier, der permanent skal udsmykke denne del af skolen, der fremtidigt skal anvendes som studiemiljø med plads til gruppearbejder og individuel fordybelse.
Malerierne er malet af billedkunstneren Matilde Fenger, der på eget initiativ var i Afghanistan på Hold 10 for at skildre den danske indsats i krigen. Det er dog ikke kun malerierne, der er blevet skiftet ud i det nye studieområde. Klasselokalerne og biblioteket har også fået nye navne fra steder i Afghanistan som afspejler indsatsen i Helmandprovinsen.
– Nu har vi fået Afghanistan ind, som bogstaveligt talt har kostet blod, sved og tårer og samtidig udviklet officerskorpsets professionalisme mest markant. Men med tiden bør vi også finde plads til Hæren og Hærens officerskorps andre indsatser siden Murens fald, fx på Balkan og i Irak og før det fra Den kolde krig, slutter Nicolas Teodors Veicherts.
Alle med Forsvarets ID-kort kan komme ind og se malerierne på Hærens Officersskole. Hvis familie og venner skal med, kræver det tilladelse fra Garnisonsstøtteelementet.
Der er desuden offentlige rundvisninger på Frederiksberg Slot hver sidste lørdag i måneden kl. 11 og 13.