Nyheder

03. Oktober 2024

Anmeld altid en arbejdsulykke med det samme

Hvis man ikke anmelder en skade med det samme, kan det være meget svært at bevise en årsagssammenhæng senere hen.
Tekst: Steen Nørgaard Gøtsche, konsulent

HOD får ofte henvendelser om arbejdsulykker og Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings (AES) underkendelse af en arbejdsulykke. Ofte er der rimelig god grund til, at AES underkender en arbejdsulykke, og for det meste er der tale om manglende årsagssammenhæng, eller at arbejdsulykken ikke er blevet anmeldt i tide. Den skal anmeldes, umiddelbart efter at den er indtruffet. Jeg vil her forklare årsagerne:

 

En arbejdsulykke er kendetegnet ved et forhold eller en hændelse, som umiddelbart giver dig en skade af en eller anden art. For eksempel et brækket ben. En skade kan derfor ikke godtages som arbejdsulykke, hvis det er nogle forhold, som over længere tid har givet dig skaden. Så er der i stedet tale om en erhvervssygdom.

 

En erhvervssygdom er netop et arbejdsforhold, som over længere tid kan have indflydelse på dit helbred eller krop. For eksempel kan en vedvarende påvirkning af forurenet luft have givet dig problemer med vejrtrækningssystemet og betegnes derfor som en arbejdsrelateret sygdom.

 

Rygskader og rygproblemer

 

Vi får mange henvendelser om rygskader og rygproblemer. Her er det afgørende, om rygskaden er pådraget ved en pludselig hændelse – for eksempel et fald, og dermed vil være en arbejdsulykke – eller om rygskaden er opstået som følge af for hårdt arbejde eller træning over længere tid, og der dermed kan være tale om en erhvervssygdom.

 

Mange dårlige sager kan undgås

 

HOD har desværre mange ærgerlige sager, hvor vores medlemmer er kommet til skade under en aktivitet eller arbejde, men af hensyn til opgaveløsningen venter med at anmelde ulykken og i stedet afventer, om det går over af sig selv. Mange venter også med at gå til lægen med problemet.

 

Men når der ikke bliver lavet en anmeldelse med det samme, og man først retter henvendelse til sin arbejdsmiljørepræsentant efter at have gået med skaden i flere måneder, så er det meget svært at bevise årsagssammenhængen til ulykken den pågældende dag. Vi ser også, at medlemmer bliver afvist, fordi de ud over ikke at have anmeldt ulykken heller ikke har været sygemeldt fra arbejdet.

 

Alle disse forhold gør desværre, at mange bliver afvist af AES. Så et godt råd fra HOD er: Sørg for at anmelde en arbejdsulykke med det samme, og accepter ikke bemærkninger om, at ”vi kan tage det i næste uge” eller lignende. Det er dit helbred, det drejer sig om.

 

To forskellige begreber

 

En arbejdsskade dækker over to forskellige begreber: Arbejdsulykke og erhvervssygdom.

 

En arbejdsulykke er en fysisk eller psykisk skade, som opstår efter en hændelse eller en påvirkning, der er sket pludseligt eller inden for fem dage. F.eks. hvis en tømrer får en finger skåret af i en maskine.

 

En erhvervssygdom er en sygdom, der skyldes arbejdet eller arbejdsforholdene. Sygdommen kan komme af påvirkninger gennem kortere eller længere tid. F.eks. hvis en tilskadekommen får nedsat hørelse efter flere års arbejde i larmende omgivelser. Kilde: aes.dk

 

Har du spørgsmål om arbejdsulykker eller erhvervssygdom, skal du kontakte konsulent Steen Gøtsche på tlf. 3525 0301 eller mail goetsche@hod.dk.