Nyheder

04. September 2018

Flagdag nummer 10

I morgen bliver Flagdag for Danmarks Udsendte holdt for 10. gang. Vi har spurgt tre medlemmer, hvad Flagdagen betyder for dem.
Foto: Presse og faner på plads på Kastellet til Flagdag 2017. Foto: Trine Axelholm
Tekst: Martin Finnedal, journalist
» Flagdagen støtter og anerkender såvel sårede og pårørende til de faldne og også de mennesker, der kommer raske og glade hjem og glæder sig til det næste job, de skal bestride «,
Søren Østergaard, major

Anerkendelse af indsats og støtte til pårørende

 

Major Søren P. Østergaard, Den Kongelige Livgarde. Kontaktofficer for de pårørende til Livgardens faldne. Har deltaget i samtlige flagdage på nær én, da han selv var udsendt.

 

– Flagdagen er en væsentlig anerkendelse af de soldater, politifolk og alle andre, der har været udsendt for staten Danmark. Det gode ved den er, at den støtter og anerkender såvel sårede og pårørende til de faldne og også de mennesker, der kommer raske og glade hjem og glæder sig til det næste job, de skal bestride. Med andre ord er Flagdagen en festdag for alle de hjemvendte og samtidig en dag, hvor de pårørende sidder helt forrest sammen med politikere og Kongehuset ved Mindegudstjenesten i Holmens Kirke. Det betyder meget for dem, ved jeg.

Dagen slutter med en reception, som Folketinget står for. Det kan godt være lidt mærkeligt for de pårørende at gå ind til en masse festglade mennesker, men det har man løst ved at indrette et særligt rum til de pårørende, hvor politikerne så kommer og er med. Det er så også med til at minde politikerne om, at de beslutninger, de tager, har nogle konsekvenser.

» Man får perspektiv på, hvor stort et apparat, man er en del af. At man er del af en sammenhæng «,
Anders Lindholm Olesen, korpsmester

Viser at man er en del af en sammenhæng

 

Korpsmester Anders Lindholm Olesen, Beredskabsstyrelsen Bornholm

Udsendt til Sierra Leone under Ebola-epidemien (to gange) og igen til Bangladesh. Har deltaget i Flagdagen i 2015 og deltager igen i morgen onsdag.

 

– Jeg var udsendt som Camp Administrator på en lejr for humanitær personel, hvor også Forsvarets Sundhedstjeneste boede med deres ebola treatment center. Der var i alt 108 personer. Det var en mission stykket sammen af decentrale afdelinger, så det er jo ikke folk, man render ind i til daglig. Derfor var det rigtigt fedt at se folk, man har været på mission med, igen under Flagdag. Vi var alle sammen ude at spise om aftenen og holdt også noget fest. Jeg synes, det var exceptionelt at se, hvor mange mennesker, der er ude at gøre en forskel i verden.

Man kan lynhurtigt få tunnelsyn i sin egen lille organisation. Noget af det, Flagdagen kan gøre, er, at man får perspektiv på, hvor stort et apparat, man er en del af. At man er del af en sammenhæng. Jeg glæder mig meget til Flagdag. Det er fedt, at man har den dag til at reflektere over ens arbejde. Jeg var eneste dansker på min seneste mission i Bangladesh. Jeg overtog den fra en kollega i Herning og gav videre til en kollega fra Næstved. Jeg håber, de også deltager, så vi kan få sagt hej og snakket om missionen. Man får fortalt nogle røverhistorier og delt nogle oplevelser.

» Det pisregnede, kan jeg huske, men det er en parade, og det elsker vi militærfolk jo. Og så elsker jeg, at Folketinget anerkender de udsendte soldater og siger tak «,
Hans Christian Enevold, oberst

Første år med parade på Svanemøllens Kaserne

 

Oberst Hans Christian Enevold, Chef for Flyvevåbnets Officersskole

Udsendt blandt andet 14 måneder i Afghanistan fra december 2014. Har deltaget i Flagdag 2009, 2010 og 2016.

 

– Første gang jeg var med på Flagdag (i 2009) var der ingen nyligt udsendte oberster, så man stod og manglede en til at lede paraden. Så jeg fik den ære. Det pisregnede, kan jeg huske, men det er en parade, og det elsker vi militærfolk jo. Og så elsker jeg, at Folketinget anerkender de udsendte soldater og siger tak.

Sidst, jeg var med, var i 2016. Der havde jeg været hjemme siden februar efter at have været chef for tre DANCON-hold. Det var ret specielt, for der var jo rigtigt mange, man har været tæt på under missionen men ikke set i rigtigt lang tid, så der blev givet en soldaterkrammer. Jeg ved godt, at det er en lang dag, specielt når man kommer fra Jylland, men når man på den måde kan fylde halvdelen af Christiansborgs Slotsplads, synes jeg, man skal møde op. Jeg skal dog ikke selv med i år, men vi starter for første gang dagen på Svanemøllens Kaserne med en parade med deltagelse af Sprogofficersskolen, Søværnets Officersskole og Flyvevåbnets Officersskole samt ikke mindst Chef FAK. Senere på dagen giver jeg en tale sammen med Køges borgmester på torvet i Køge. Det er arrangeret af Køge Garderforening. Man må støtte op, hvor man ærer og markerer Danmarks soldater.

 

 

Se hele programmet for Flagdag på forsvaret.dk

 

Hvordan blev Flagdag til? Læs mere på forsvaret.dk 

 

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke vises. Påkrævede felter er markerede *