Nyheder

29. Juni 2017

Ni måneders togt sluttede på Holmen

I dag vendte Søværnets sejlkuttere Thyra og Svanen hjem efter et ni måneder langt togt.
Foto: Kaptajnløjtnant Christian Egeris Andersen er chef på Thyra og står her med datteren Ingrid på armen. For to måneder siden blev han far til Eske og var derfor hjemme i april og maj. Foto: Peter Ernstved Rasmussen
Tekst: Peter Ernstved Rasmussen, journalist

Der blev saluteret fra Batteriet Sixtus, da Søværnets sejlkuttere ‘Thyra’ og ‘Svanen’ efter et ni måneder langt togt endelig sejlede ind i Københavns Havn og lagde til ved Holmen foran Søværnets Officersskole. Her ventede familie, venner og kolleger fra Søværnet, lige som Søværnets Tamburkorps spillede.

 

Efter en overraskende landgang, hvor regnskabsfører og oversergent Martin Papp fra ‘Thyra’ friede til sin kæreste foran det forsamlede publikum, var det tid til at kramme familie og børn. Christian Egeris Andersen er kaptajnløjtnant og chef på ‘Thyra’. På kajen ventede konen Mai sammen med parrets to børn – Ingrid på snart 2 år og Eske, som kom til verden for to måneder siden. Af samme årsag har Christian Egeris Andersen været hjemme i april og maj. Alligevel var det noget særligt at være med den sidste måned og afslutte togtet sammen med sin besætning.

 

– Det er en helt vidunderlig følelse at komme ind til Holmen, hvor vi alle har haft vores gang, og se Dannebrog vajer alle steder side om side med alle vores pårørende, som står og vinker. Når man er hjemme, har man udlængsel og drømmer om alle eventyrene og alt det, man gerne vil ud og se og oplever. Når man så er af sted, oplever man og nyder det, men på et tidspunkt begynder man også at længes hjem. Hen imod slutningen har vi haft en stærk hjemlængsel, tør jeg godt sige, og derfor føles det rigtig godt at være tilbage, siger han.

 

Den nyudnævnte kontreadmiral og chef for Marinestaben, Torben Mikkelsen, sejlede med fra Rungsted og ind til København. Efter at være gået i land bød Søværnets Officersskole på kaffe og kage – og en tale fra chefen for Marinestaben.

 

– Velkommen hjem, og tak for turen. I har bevist, hvad dansk maritimt håndværk kan udrette. Et par ældre damer af solid konstruktion med besætning og elever, der har udvist særdeles godt sømandskab, har navigeret sikkert i ukendt farvand. Det har betydet, at det nyligt overståede togt under fjerne himmelstrøg er blevet betegnet som en meget, meget stor succes, sagde Torben Mikkelsen.

 

 

Foto: Thyra med kaptajnløjtnant Christian Egeris Andersen som chef runder fregatten Peder Skram og gør klar til at lægge til kaj ved Holmen. Foto: Peter Ernstved Rasmussen

Undervejs har ‘Thyra’ og ‘Svanen’ tilbagelagt over 13.000 sømil, besøgt 13 lande og 26 havne – og haft 30 civile besætningsmedlemmer om bord. Kulminationen var deltagelsen i festlighederne i anledning af 100-året for salget af de dansk vestindiske øer til USA i 1917.

Og hvordan opsummerer man så lige ni måneders togt på et øjeblik? Christian Egeris Andersen gør forsøget.

 

– Set fra vores side har det samlet set været en rigtig stor succes. Skibene er kommet intakte tilbage, vi har ikke haft nogen alvorlige personskader, og Søværnet har fået styrket sit omdømme, ry og rygte. Rekrutteringsmæssigt tror jeg, at vi har fået utrolig meget ud af det her. Dels fordi vi har haft civile elever med, som fortæller i deres netværk om togtet og på den måde udbreder kendskabet til Søværnet, siger han.

 

Trods mange måneders hårdt slid og fast arbejde går besætningerne først på ferie om en uge. Og når en velfortjent ferie er overstået melder hverdagen sig.

 

– Efter fire ugers sommerferie begynder vi igen med et nyt hold kadetter. Så nu taler vi om, at vi må til Stillehavet en gang, men det vækker ikke rigtigt genklang i besætningen endnu, siger Christian Egeris Andersen og griner.

 

» Velkommen hjem, og tak for turen. I har bevist, hvad dansk maritimt håndværk kan udrette. «,
kontreadmiral Torben Mikkelsen, chef for Marinestaben