Nyt fra Ukraine
Bragt i Fagbladet Officeren nr. 6 2024.
Det skorter ikke på bøger om krigen i Ukraine i disse år. Seneste skud på stammen er bogen Nyt fra Ukraine, som udkom den 19. november på dag 1000 for krigens begyndelse. Bogen stiller spørgsmålet: Hvor var du, da Rusland invaderede Ukraine den 24. februar 2022? 15 eksperter, korrespondenter, forsvarsanalytikere, ambassadører og politikere, svarer og folder deres viden om de stridende parter ud.
Bogen er altså en samling af personlige beretninger om, hvordan 15 danskere med forskellig faglighed og forhold til både Rusland og Ukraine oplevede krigens første timer, døgn og måneder. Hvordan de oplevede optakten, og hvordan de ser fremtiden. Forfatterne har faglig ekspertise, som giver dem hver deres unikke perspektiv på krigen og de interne forhold i Ukraine og Rusland.
Stanken fra massegravene
Undervejs kommer vi blandt andet med freelancekorrespondent Thea Pedersen til fronten, og vi oplever uhyrlighederne i Butja og stanken fra massegravene i Izjum igennem hendes ord.
Vi får direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab Charlotte Flindt Pedersens bud på, hvorfor Putin valgte at invadere Ukraine. Hun lægger de omfattende demonstrationer i Belarus, Navalnyjs popularitet og afslørende dokumentarer samt det faktum, at Ukraine var blevet et velfungerende demokrati til grund for, at Putin frygtede, at magten kunne være ved at løbe ud af hænderne på ham.
Hun kommer også ind på Vestens manglende forståelse for, hvor vigtig Ukraine var og er for Putins projekt om et nyt russisk storrige. Personificeret i præsident Joe Bidens kommentar efter et møde med Putin i 2021 om, at USA ikke ville sende tropper til at hjælpe Ukraine, og at Ukraine ikke stod til at blive medlem af NATO.
Bag lukkede døre
Vi får et kig ind bag lukkede døre i Udenrigsministeriet, hos den danske regering, i EU og NATO, når daværende udenrigsminister Jeppe Kofod fortæller om de første timer, døgn og måneder efter de russiske kampvogne krydsede den ukrainske grænse. Samtidig får vi også hans holdning til EU og NATOs reaktion på invasionen.
Lektor ved Forsvarsakademiet Claus Mathiesen fortæller om sin tid som forsvarsattaché i Ukraine, og hvordan samarbejdet i 2001 bliver nedprioriteret, og ambassaden i Kyiv lukket for at spare penge, da terroren rammer USA 11. september. Han analyserer også NATOs reaktion og mulige overvurderede optimisme omkring ukrainernes chancer for hurtigt at få smidt russerne ud af landet efter deres katastrofale begyndelse på invasionen.
Og vi får et indblik i den russiske propagandamaskines betydning for russernes viden om og holdning til krigen, når forsker i russisk propaganda og desinformation ved Københavns Universitet Valentyna Sharpovalova sætter ord på desinformation, krigsmemes og Kremls retoriske taktikker.
En velskrevet bog
I Nyt fra Ukraine kommer vi helt tæt på de eksperter, som siden 24. februar 2022 har fulgt den første storkrig på europæisk jord siden Anden Verdenskrig. Bogen, der er blevet til på baggrund af interviews med forfatterne og efterfølgende bearbejdet af Brian Christensen, er meget velskrevet, og interviewene er godt redigeret.
Forfatternes personlighed skinner igennem i de enkelte kapitler, uden at det føles som om, man begynder på en helt ny bog, hver gang en ny forfatters ord gør sit indtog på siderne. Den er skrevet i et lettilgængeligt sprog, uden det på nogen måde går ud over kompleksiteten. De forskellige personlige perspektiver kommer godt omkring de mange forskellige facetter af krigen og den sikkerhedspolitiske situation i Vesten generelt.
Netop det personlige spiller en stor rolle i bogen. Læseren får en grundig indsigt i de enkelte forfatteres baggrund og forhold til både Ukraine og Rusland, hvilket faktisk er en styrke for bogens troværdighed. Du er aldrig i tvivl om, at der er vægt bag betragtningerne og analyserne i bogen.
Nyt fra Ukraine er klart værd at læse, hvis man er interesseret i en mere personlig vinkel på krigen, og samtidig i at få en række forskellige syn på både Rusland, Ukraine og Vestens rolle i den globale sikkerhedssituation.